Det finns inget godare än doften av färska örter som mynta, timjan eller basilika. Ingenting smakar bättre än jordgubbarna och hallonen från din egen trädgård. Men vad händer om du inte har en trädgård för att odla dina egna grönsaker, örter eller frukt? Då kan du enkelt anlägga en grönsaksträdgård på din balkong. För även om ditt utrymme är begränsat finns det fortfarande många möjligheter att skapa din egen grönsaksträdgård. Om du vill anlägga en grönsaksträdgård på din balkong, läs då vidare. I den här artikeln kan du läsa vilka grönsaker och frukter som passar för grönsaksodling i krukor eller krukor.
Zucchini
Zucchini kan enkelt odlas i kruka eller planteringskärl. Tänk på att zucchinierna behöver mycket utrymme för att växa, så ta en kruka med en diameter på minst 40 cm. Särskilt klätterzucchinin passar väldigt bra till balkongen. Denna zucchini är en av få sorter som du kan binda upp längs en stjälk. Perfekt för räcket. Fördelen med en zucchini är att avkastningen är enorm. Från juli till oktober kan du njuta av den ena läckra zucchinin efter den andra.
Örter
Örter kan köpas torkade i snabbköpet, men inget är så gott som färska örter. Du kan lägga till kryddor till din maträtt efter smak. Fördelen med örtväxter är att de tar liten plats. Redan nu kan du odla flera olika örtväxter i en blomkruka, plantering eller grönsaksträdgård.
Är du kreativ? Försök sedan att knacka en pall på huvudet. Med smala plankor stänger du öppningarna mellan lamellerna i botten så att smala planteringskärl skapas. Borra några hål i botten så att överflödigt vatten kan rinna av. Fyll de smala planteringskärlen med jord och odla dina örtväxter i den. Du kan placera pallen upprätt mot en vägg eller balkongräcke.
Vårlök
Vårlök, gott i en sallad eller som topping på en smakrik köttbit. Denna grönsak behöver lite utrymme för att växa och kan därför enkelt placeras i en blomkruka eller plantering. Vårlök växer snabbt, så du kommer att se resultat snabbt. Du kan använda både frön och frölök för att odla. När du har köpt vårlök i butik kan du lägga botten på löken i ett glas vatten. Löken kommer att gro igen och efter några veckor kan du redan placera dem i en kruka eller behållare. Vårlök kan planteras mellan mitten av februari och mitten av april, eller från början av juli.
körsbärstomater
Du kan odla tomater i krukor så länge du vattnar och matar dem regelbundet. En 20 liters kruka för en tomatplanta är tillräckligt stor. Se till att det finns hål i botten av krukan så att överflödigt regnvatten kan rinna av. Ställ krukan på den mest soliga platsen på din balkong, för det är det de gillar. Vad de inte gillar är mycket regn. Så kommer det många regler? Skjut sedan in krukan under ett skydd om möjligt. För att utnyttja ditt utrymme ännu bättre kan du även odla dina tomater i hängande korgar.
Körsbärstomater är lätta att odla på balkongen
jordgubbar
Vem älskar inte dessa läckra sommarprinsessor. Och vilken tur, man kan odla jordgubbar väldigt bra i kruka eller planteringskärl. Det fungerar ofta ännu bättre än i öppen mark. Se till att jordgubbarna ser tillräckligt med solljus för att de ska växa och få ett fint rött och sött. Se till att jordgubbsplantans blad inte nuddar marken, annars kan löven ruttna.
ruccola
Ruccola är väldigt gott på en macka med till exempel färskost och lax. Ruccola är en typ av sallad som du kan odla väldigt enkelt själv. Du kan så ruccola från slutet av februari till mitten av september och du kan skörda löven när de är cirka 10 centimeter. Så du har alltid tillräckligt för att täcka din smörgås. Om hjärtat av växten förblir intakt, kommer växten att fortsätta att göra nya blad. Växten gillar inte värme, så det är bäst att helt enkelt så ruccolan utomhus och inte låta den gro inomhus.
hallon
Vill du njuta extra länge av hallonskörden? Välj då både sommar- och hösthallon. Om utrymmet på din balkong är lite begränsat är det bättre att välja sommarhallon, de är mindre buskiga. En hallonbuske går lätt att odla i kruka, så den här typen av frukt passar utmärkt till balkongen. De klarar sig bra på en skyddad och solig plats.
rädisor
Du kan så rädisor mellan april och september och efter 4 veckor kan du redan njuta av din skörd. Om du sår nya rädisor varannan till var tredje vecka kan du njuta av skörden längre. Rädisor gillar ett soligt till halvskuggigt läge. Rädisor tar liten plats och är därför mycket lämpliga att odla på balkongen. Dessutom är rädisa en lätt grönsak att odla, du kommer att se resultat snabbt.