Älskar du hemgjorda pizzor lika mycket som vi gör? Läs då snabbt vidare! De godaste pizzorna bakar du i en vedeldad pizzaugn. Och med din egen vedeldade pizzaugn i din trädgård kan du göra de godaste italienska pizzorna på nolltid. Du läste rätt. Bara i din bakgård. Du kan läsa hur du gör det i den här artikeln. Med dessa 3 tips och tricks kan du göra de godaste pizzorna i din trädgård och ta Italien till Nederländerna.
Vilket ved är bäst att använda i en vedeldad pizzaugn?
Ett originellt sätt att laga mat utomhus är att baka dina egna pizzor på din bakgård. En avgörande del av att baka pizzor i en tegelugn är: ”vilken träslag är bäst att använda i en utomhuspizzaugn?” Ved är allmänt tillgänglig, i alla träslag och i alla storlekar. Från stora block till små kvistar, från ek till ask. I första hand är det oerhört viktigt att välja torkat ved till pizzaugnen. Torkat virke innebär att virket torkas i speciella torkkammare med varmluft tills all fukt har försvunnit från stockarna. Torrt ved brinner snabbare och renare.
Se också till att träet är obehandlat och rent. Det betyder att träet inte får innehålla färg, limrester, hartsrester mm. Detta skapar mycket rök och sot och påverkar även smaken på din pizza. Och det är bara inte hälsosamt.
I princip kan du använda alla typer av trä för att baka en pizza. Det finns dock ett antal träslag som är mer rekommenderade.
Det är bäst att använda lövträ, detta brinner vanligtvis längre än icke lövträ
Lövträ har färre lågor (vilket också gör det svårare att tända), men det avger mer värme.
Generellt sett rekommenderas askved som den bästa träslaget för en pizzaugn. Detta eftersom det brinner långsamt, inte krackelerar och avger mycket värme. Ek, bok eller lönn hör också till de bättre träslagen.
Vilket är det bästa sättet att tända pizzaugnen utomhus?
Du vet nu exakt vilken träsort som är bäst att använda till pizzaugnen i din trädgård. Men vad är det bästa sättet att tända pizzaugnen? Vi förklarar det för dig. För att börja, placera ett antal tändare i mitten av pizzaugnen. Ju mindre pinnar, desto lättare är elden att starta. Dessutom kommer du med små träbitar att ha mindre problem med rökutveckling. Tänd sedan tändningen. Det är viktigt att du öppnar rökkanalen väl innan du tänder elden. När tändningen brinner bra, skjut in den på baksidan av pizzaugnen. Efter det kan du börja lägga de större blocken på elden. Om de brinner bra börjar ugnen också värmas upp bra.
Vill du veta om pizzaugnen är tillräckligt varm? Det ser man tydligt på sotavlagringen. Har det brunnit ut helt? Då har ugnen nått rätt temperatur för att baka en pizza. Du kan även testa detta med lite mjöl. Strö lite mjöl på botten, om det omedelbart blir svart vet du att ugnen är tillräckligt varm för att baka en pizza. Torka av botten ordentligt innan du lägger den första pizzan i den.
Vilken är den bästa temperaturen i pizzaugnen för att baka pizzor?
Har du gjort dig besväret att göra pizzor själv vill du naturligtvis att de ska komma ut ur ugnen perfekt. Rätt temperatur är väldigt viktigt för de bästa krispiga pizzorna. En vedeldad pizzaugn i trädgården är därför idealisk. Vi förklarar det för dig. Den bästa temperaturen för att baka pizzor är ungefär mellan 300 och 350 grader Celsius. De riktiga napolitanska pizzorna bakas till och med i 400 grader Celsius. En elektrisk ugn eller en gasugn kan aldrig bli så varm. De går ofta bara upp till 260 grader Celsius.
Råd: Bakar du en pizza i din el- eller gasugn? Grädda alltid din pizza så varm och så kort som möjligt. Kan din ugn fungera i 260 grader Celsius? Ställ in den på 260 grader Celsius!
Bara av den anledningen är en vedeldad pizzaugn idealisk för utomhusbruk. På grund av den höga temperaturen i vedugnen är din pizza klar på bara 90 sekunder. Så du kan baka den ena pizzan efter den andra och förse alla dina familjemedlemmar med en utsökt italiensk pizza på nolltid.