Sommarkollo

Tiden på Rudebacken blir årets roligaste dagar, ett skönt avbrott från vardagen med mycket gemenskap och alltid något roligt att göra. Något att minnas och något att längta till.

Vi har kollo under fem perioder med start efter midsommar. Sista perioden är ett ridläger, övriga perioder planerar ledare och ungdomar tillsammans. Ridlägret är åtta dagar och övriga perioder är 11 dagar. Varje period börjar med tacomiddag och gemensamt möte för att planera aktiviteter och matsedel. Sista dagen är alltid lite vemodig med alla avsked samtidigt som man börjar längta efter sin familj. Då hittar vi  på något riktigt roligt. Som minne får alla med sig en dagbok fylld med bilder och berättelser. Ridlägret avslutas med uppvisning för alla som vill komma och titta.

Du ansöker om kollo hos LSS-handläggare i din kommun. När du blivit beviljad kollo kan du anmäla ditt intresse till oss och till någon av våra perioder. Vi försöker sedan matcha deltagare så att det blir väl fungerande grupper. Många har kommit i flera år och längtar till nästa sommar.

Har du frågor om kollo, kontakta oss!

Ridläger

Om du har en viss vana vid hästar och ska på kollo kan du välja vårt ridläger.

Vilken lycka att ha en egen häst i åtta dagar.  Du hinner utveckla din ridning samtidigt som du har kul med kompisar. Kollovistelsen beviljas som vanligt av handläggare i din kommun, men ridningen får man själv bekosta. Vi samarbetar med två stall:

  • Ett stall har klassisk skolridning
  • Ett stall har westernridning

Det är ridning alla dagar på förmiddagarna och teori på eftermiddagarna.  Det kan också bli en heldags ridning,  där vi rider ut i naturen. Någon eftermiddag hittar vi på något helt annat. När man kommer hem från stallet finns tid att gå och bada eller göra något någon egen aktivitet. Kvällarna planerar gruppen tillsammans.

Har du frågor om ridlägret kontakta oss!

 

En tur i skogen på hästryggen

Williams dagbok

Varje dag har sitt humör. Här kan du läsa om dag två på Williams ridläger

”Mamma Mia here we go again, my, my, How can i resist you?” 'Radion stängs av' ”Nej, jag ville höra mera ABBA” sa jag. ”Men William vi är framme vid Roslagswestern nu!” sa en ur personalen. Jag ler och går ut ur bilen och hämtar mina saker som jag lämnat i baksätet, sen går jag till hagen där jag hämtar Bönan. Hon står mitt bland hästdyngan, men det är bara att gå mot henne och grimman kommer på utan något problem.

Jag går ur hagen och gör säkerhetsknopen och ryktar Bönan, men hon har inte särskilt mycket smuts i pälsen idag så jag tar fram sadeln och tränset tidigare än de andra. Sadeln kommer på utan någon hjälp, dock frågar jag Marika om hon kan titta på sadeln, hon säger att den ser bra ut. Tränset kommer på plats fort.

Eftersom Bönan inte har mycket till svans eller man, så får hon klia sig på andra saker istället för att slå med svansen och med manen. Det fick Skippers ryttare märka då Bönan försökte klia sig på henom (henom = bestämd form av hen). Ryttaren blev lite sur på Bönan men det fanns bara en sak att göra. Nämligen att ta oss till paddocken, vilket vi gjorde. Vi ställde oss på medellinjen och satt upp. Den här gången kom jag ihåg att spänna sadelgjorden innan jag satt upp. Idag fick vi gå slalom och gå över en plint. Vi fick även trava lite mera, men tyvärr var Bönan väldigt pigg idag, lite väl pigg så hon kom in i arbetstrav inte jogg. När jag bromsade henne började hon skritta istället, när jag sade till henne att trava igen kom hon direkt fram i arbetstrav igen. Så höll det på hela tiden.

Vi satt snart nog av och vi gick tillbaka till stocken där vi ryktade hästarna igen. Vi lämnade tillbaka dem i hagen och gick till matbordet där vi åt kycklingklubbor. Sen kom Marika tillbaka. Hon pratade om olika hjälper som kan vara bra att kunna namnet på. Förhållande hjälper används med tyglarna och innebär sakta ner och göra halt. De framåtdrivande hjälperna används med skänklarna/benen och innebär att öka farten i samma gångart eller komma in i en ny gångart. Vikt hjälperna används med sittbenen/skinkorna och innebär att styra genom att fördela sin vikt över sadeln. Marika förklarade även hur man får en häst att ha vikten på bakbenen för att skapa en balans i hästens kropp. Vi sa hej då till Marika och gick in i Rudebackenbussen och åkte hem till Rudebacken

Jobba på sommarkollo

Anmäl ditt intresse att jobba på Rudebacken i sommar.

Rudebacken söker ledare till våra fem kolloperioder till sommaren. Vi har många trogna medarbetare som återkommer år efter år men också utrymme för nya medarbetare. Du är varmt välkommen med din intresseanmälan.

Kontakt

Sommarkollo 2017

Nedan följer information inför sommarens kolloperioder på Rudebacken.
  • Period 1: 19/6 - 29/6
  • Period 2: 30/6 - 10/7
  • Period 3: 11/7 - 21/7
  • Period 4: 22/7 - 1/8
  • Period 5: 2/8 - 10/8 (Ridläger)

Här hittar du intresseanmälan och ansökningsblanketter