Korttids sommaren 2018

Från och med sommaren 2018 kommer det endast att finnas korttidsvistelse, korttids, på Rudebacken.

Detta innebär att vår tidigare kolloverksamhet inte kommer att finnas kvar. Du som har varit på kollo hos oss tidigare är däremot givetvis välkommen till oss på helger och vardagar i mån av plats.

Vårt populära ridläger kommer att finnas kvar och omfattar i år sex dagar. Information om datum för ridlägret kommer senare.

Rudebacken korttids är en LSS-insats som ska beviljas av LSS-handläggare i hemkommunen.

Klicka här för att komma till  ansökan.

Varmt välkomna!

Kristoffer Gustafsson

Verksamhetschef Rudebacken Korttids

"Det bästa med korttids är att jag har roligt."

Det bästa  med korttids är att jag har roligt. Vi hittar på roliga saker, det finns alltid någon att vara med.  Alla vuxna bryr sig om mig. Maten är jättegod och jag får själv bestämma vad jag ska göra. Ibland vill jag vara med de andra, ibland vill jag hjälpa till i köket eller sitta och handarbeta.

Det sämsta med korttids är att tiden går alldeles för fort. Jag vill inte lämna, men nu är det dags för mig att sluta för gott, tyvärr. Jag flyttar till eget boende och har tränat på att bo hemifrån så det ska nog gå bra.

En vanlig korttidshelg

Våra ungdomar vill gärna ha struktur på sin vistelse på Rudebacken.

Man kommer hit varannan eller var fjärde helg och har stort behov av att känna igen sig. Arbetssättet präglas av en tydlig struktur som fylls med ett varierat innehåll. Vi vill också lyfta in aktiviteter och ansvar som utvecklar och utmanar.

Helgen börjar med att vi tillsammans åker upp till Rudebacken i våra minibussar från Häggviks Gymnasium. Fredagkväll är fredagsmys och att få ihop gänget igen samt att gå igenom hur alla har haft det sedan förra gången. Vi börjar med att  packa upp och bädda sängarna, inte självklart att man fixar det på egen hand i början, men så småningom kan alla. Att sköta sina saker och sin egen hygien är en del av vistelsen på Rudebacken. Över tid blir man mer och mer självständig.

När alla har installerat sig träffas vi i matsalen och går igenom vad som ska hända under helgen, vi pratar och skriver på tavlan. Planeringen gjorde ungdomarna helgen innan. Den har även skickats hem med en liten berättelse med bilder så att de kan förbereda sig . Nu är alla jättehungriga och vi äter middag. Sedan väljer vi tillsammans en film att titta på, ser på TV eller spelar spel.

Lördag börjar med frukost och oftast en aktivitet på eller runt Rudebacken. Efter lunch åker vi iväg och gör något utanför gården, antigen alla tillsammans eller i olika grupper.  Lördagkväll kan bli hemma i huset, i skogen, i bowlinghallen eller något annat spännande. Heldagsutflykter fungerar också bra, då tar vi med oss lunch och har picknick. Kiosken är öppen en kväll under helgen med godis, läsk och chips för de som är sugna.

På söndag ska alla städa sitt rum, packa och se till att man får med sig sina saker.  Det är viktigt att vi också hinna göra något roligt på söndagen. Vi planerar gemensamma aktiviteter, men alla har också egna aktiviteter man vill  hinna med. Några vill spela musik, bygga modellplan, måla, spela spel, snickra, baka eller träna. Innan vi äter lunch har vi  möte för att planera nästa helg och gör en liten utvärdering av hur helgen varit. Vi stöttar individuellt innan mötet så att alla kan fundera på vad man själv vill och sedan vågar säga sitt på mötet.  Det är stor acceptans för allas förslag så vi gör massor av olika aktiviteter och äter alla möjliga spännande maträtter. När det är dags för avfärd är alla ganska trötta och det blir ganska tyst i bussen till Häggvik.

 

Härligt med kreativa aktiviteter, att skapa stärker självkänslan

Robin berättar

Robin som är på Rudebacken två helger i månaden ger sin syn på verksamheten.

Vad tycker du om att vara på Rudebacken?
– Det är alltid roligt, jag träffar många kompisar och får göra olika typer av aktiviteter.

Hur ofta är du på Rudebacken?
– Jag är här två helger i månaden. Mina helger som jag är på heter helg A och helg C.

Hur kan en typisk helg se ut?
– Jag åker dit med taxi eller med min släkt eftersom jag bor i Hallstavik. De andra utgår ifrån Häggviks Gymnasium och åker gemensamt i minibussar till RB.
När vi kommer fram så börjar vi med att packa upp våra saker och bädda sängarna. Middagen serveras när alla är färdiga med uppackningen, då äter vi middag tillsammans.
Efter det så har vi ett möte där vi går igenom hur helgen ser ut. Jag brukar gå upp till aktivitetslokalen för att spela musikinstrument och musik på kvällen. Fredgarna brukar vi ta det ganska lugnt på eftersom vi är trötta från veckan som har gått. Många väljer att se på någon film eller spela spel, klockan 23.00 är det läggdags.

Frukosten serveras på morgonen och lördagsförmiddag brukar spenderas på gården. Efter lunch brukar vi åka iväg på en utflykt någonstans som vi ungdomar har bestämt ihop. Förra helgen åkte vi till Norrtäljes nya äventyrsbad och hade skoj!
När vi kommer tillbaka till RB har kocken lagat en god middag till oss. När maten sjukit ner en aning öppnar kiosken i källaren. Där finns godis, läsk och chips att handla. Detta längtar jag alltid till. Många vill äta sitt godis till en bra film eller när man spelar spel.
Lördagkvällarna tycker jag om att spela tv-spel med andra ungdomar, favoriten är LEGO allstar på playstation.

Söndagarna börjar med lång och härlig frukost, sen packar vi och städar våra rum inför hemfärden efter lunch.
Helgen avslutas med att vi har ett möte innan lunch där vi ger förslag på vad vi ska äta nästa tillfälle och vilka aktiviteter vi vill göra. Klockan 14.00 rullar minibussarna mot Häggvik igen.